Vesivahinko voi muuttaa elämäsi
Kotona, yrityksessä ja mökillä on useita kohteita, joissa on jatkuva riski suurimittaiseen vesivahinkoon. Vuoto- ja kosteushälyttimellä suojattava pääasiallinen kohde on keittiön astianpesukoneen allaskaapissa sijaitsevat tulo- ja menovesiputket sekä astianpesukoneen liitännät, jotka aiheuttavat selvästi suurimman osan vesivahingoista. Tällä sivulla on listattu erilaisia käyttökohteita, joihin kosteushälytin olisi suositeltava ja kannattava asentaa.
Alla esitettävien käyttökohteiden lisäksi kosteus- ja vuotohälytintä voidaan käyttää myös esimerkiksi kokoomakaivoissa, joissa viemäriputket tai sadevesikaivot yhdistyvät. Sateen tai tukoksen takia ne voivat alkaa tulvia sisälle kiinteistöön. Usein myös maan pohja- tai tulvavesi voi nousta liian korkealle. Vakuutus ei yleensä korvaa huoneiston ulkopuolelta tulleen veden aiheuttamia vahinkoja.
Keittiössä astianpesukoneen alla
Yksi tuhoisimmista vesivahinkojen aiheuttajista on astianpesukoneeseen tullut toimintahäiriö. Tällöin pesukone voi ottaa liikaa vettä sisään, veden poistojärjestelmä voi olla tukkeutunut tai koneeseen tullut tekninen vika voi aiheuttaa ylitulvimisen. Usein myös tulo- ja poistovesiletkut alkavat ajan myötä vuotaa. Vuotokohta voi olla myös tuloveden paineletkussa, josta tulee huoneistoon valtavasti vettä. Astianpesukoneiden putkistoihin jää usein lepäämään pesuainejäämiä, jotka syövyttävät putkistua ajan myötä. Astianpesukoneen putkistot olisi suositeltavaa vaihtaa noin kahdeksan vuoden käytön jälkeen. On hyvä kuitenkin muistaa, että myös uusien astianpesukoneiden putkistot tai liitokset pettävät yllättävän usein esimerkiksi valmistusvirheen tai kuljetuksen aikana tapahtuneen iskun aiheuttamana.
Salakavala vuoto allaskaapin vesi- ja viemäriputkissa
Yksi kalliimpien vesivahinkojen aiheuttaja on keittiön kaapiston sisällä tapahtunut vesijohdon, hanan, pesualtaan poistoputkiston tai astianpesukoneen liitännän vuotaminen kaapiston sisälle tai sen alle. Vuoto tapahtuu lähes aina vaivihkaa. Vesi valuu kaapin rungon alle ja sieltä edelleen seinien sekä parketin väliin, jolloin ajan myötä alkaa myös ilmaantua hometta. Salakavalissa vuodoissa yksi kriittisimmistä huomiokohdista on se, että vakuutusyhtiöt eivät korvaa hitaasti tapahtuneita vuotoja. Tällaisten salakavalien vuotojen aiheuttamat vahingot saattavat olla kymmeniä- jopa satoja tuhansia euroja, koska vahingot yltävät usein useampaan huoneistoon seinien, lattian sekä alakerran katon kautta.
Viemärin vuodot ovat todella yleisiä
Viemärien likaveden poistoputkien kulkupaikoissa sekä teknisissä tiloissa viemäriputkisto voi alkaa salakavalasti vuotamaan. Pahimmassa tapauksessa likavedet voivat vuotaa monta kerrosta alaspäin. Mikä pahinta, jätevesi ja lämpö aiheuttavat homekasvuston, joka leviää nopeasti talon rakenteisiin. Tällaisen ongelman poistaminen on aina vaikeaa, aikaa vievää sekä erittäin kallista.
Vesimittarivuoto on katastrofi
Mikäli talon vesijohdon nousuputkeen tai sen jälkeen asennettuun vesimittariin tulee vuoto, on todellinen katastrofi mahdollinen. Usein samassa tilassa ovat myös sähkökeskus, lämmityksen ohjaus, puhelinkeskus sekä muut tekniset laitteet, jotka voivat vaurioitua.
Lämminvesivaraaja
Myös lämminvesivaraajaan tai putkistoon voi tulla vesivuoto. Pahimmillaan havaittu vuoto on kestänyt jo useita kuukausia nostaen vesilaskun pilviin. Usein vuotoa ei huomaa helposti, koska varaaja on piilotettu kaapistoon tai kytketty viemäröitynä tekniseen tilaan.
Kaukolämpöjärjestelmä
Jos kaukolämmön vaihtimeen tulee vuoto, voi kiinteistön tekniseen huoneeseen tulla kovalla paineella hetkessä valtava määrä tulikuumaa vettä. Huomioi, mitä vahinkoa ja vaaraa höyryävä, roiskuva vesi voi tehdä teknisen tilan sähkölaitteille.
Viemärin tai kaivon ylitulvinta
Syyssateiden ja kevättulvien aikaan kunnallisen jäteveden poiston viemäriverkkoon voi tulla pumppuvika tai ylitulvintaa. Mikäli alueella on olemassa riski pohjaveden nousuun, asenna sensori myös kaivoon.
Jätevesi- ja öljysäiliöt
Mikäli kiinteistön öljy- tai jätevesisäiliö vuotaa, voi tapahtua vakavia ja vaikeasti korjattavia vahinkoja. Ota huomioon, että voit käyttää vuotohälytintä myös jätevesisäiliön tai erilaisen nestepinnan nousuun info-/hälytysjärjestelmänä.
Vesikiertoinen lattialämmitys ja patterit
Kiinteistössä oleva lattialämmityksen jako- ja säästöyksikkö tai patterilinjan päälinja aiheuttaa vuotaessaan todella pahoja vahinkoja, mikäli vesi pääsee valumaan laaja-alaisesti parketin alle. Näissä tapauksissa lattia on ensin purettava, mahdollinen home poistettava, kuivatettava sekä rakennettava uudestaan. Usein näissä tapauksissa kiinteistö on asumiskelvoton, jolloin asukkaat joutuvat muuttamaan kiinteistöstä usean kuukauden ajaksi.
Akvaario, vesisänky tms.
Akvaarion tai vesisängyn tiivistyksen pettäessä vesivuotohälytin hälyttää ja antaa näin turvaa kaloille tai akvaariossa kasvatetuille rakkaille vesieläimille. Hälytintä voidaan käyttää myös vesisängyssä.
OY ONE-PRO AB
Puutarhatie 20 A |
PUHELIN Puh. keskus (09) 231 500 50 24/7 HELPDESK 0600-41099 |
YHTEYDENOTTO |