Vesivahinko voi muuttaa elämäsi

Usein kysytyt kysymykset

1PRO Vuoto – ja kosteushälytin – FAQ – Usein kysyttyä

 

Voiko 1PRO vuoto- ja kosteushälyttimellä suojata useamman kohteen, vai pitääkö hankkia uusi laite jokaiseen kohteeseen erikseen?

Yhteen laitteeseen voi kytkeä yhteensä kolme vuototunnistinta, joissa kaikissa on maximi noin 20 metrin johto. Eli kun keskusyksikkö asetetaan tunnistimien väliin ja keskelle, voidaan suojata eri kohteita lähes 40 metrin säteellä. Jos käytetään vain yhtä tunnistinta toimii laite jopa 50 metrin pituisella johdolla.

 

Mistä tiedän onko paristossa vielä virtaa, vai pitääkö se vaihtaa uuteen?

Laite ilmoittaa sireenillä, kun pariston jännite on liian alhainen. Tämä tapahtuu hyvissä ajoin yleensä noin 2 viikkoa ennen. Sireeni antaa merkkiäänen noin 250-400 tunnin ajan ennen loppumista. Lisäksi pariston toiminta on hyvä testata muutaman kerran vuodessa laitteen testauspainikkeella, on/off -kytkimen alla. Hälytin ilmoittaa merkkiäänellä ”pip-pip …”pip-pip” kun pariston latausaste on alhainen ja paristo pitää vaihtaa uuteen. Pariston lataustason ollessa riittävä merkkiääni on muotoa ”pipipipi”.

 

Voinko asentaa 1PRO vuotohälyttimen itse ja mitä työkaluja tarvitsen?

Laite on helposti asennettavissa ja siihen tarvitaan vain normaali talttapäinen ruuvimeisseli. Kun hälytin asennetaan vaikkapa astiapesukoneen alle, voit mahdollisesti tarvita työkaluja, joilla saat avattua koneen alla olevan sokkelin tai läpivientiä varten vuototunnistimen asennusta varten.

 

Onko laitteesta hyötyä vuotovahingon sattuessa, jos en ole itse kotona kuulemassa hälytysääntä?

Perussääntö on se, että jos huoneistosta poistutaan niin kaikki vesipisteet on oltava suljettuja eikä astianpesukone tai muut saa olla käytössä. 1PRO vuotohälyttimen sireeni hälyttää n. 90 desibelin voimakkuudella, ja ääni kuuluu usein myös porraskäytävään tai naapurihuoneistoon asti, jolloin ilmoituksen voi tehdä naapuri tai muu samassa portaassa asuva. Taloyhtiön ilmoitustaululle voi asettaa tästä kertovan tiedotteen, jossa pyydetään hälytysäänen kuultua ilmoittamaan asiasta asukkaille, talon huoltoyhtiöön sekä isännöitsijälle. Saatavana on myös langaton META HOME GSM Telematics system joka vuodon tapahduttua ilmoittaa heti kaikkia haluttuja tahoja.

 

Miten pitkään laite hälyttää havaitessaan vesivuodon?

Laite hälyttää niin pitkään kuin paristossa riittää virtaa, tai se suljetaan ja vuototunnistin kuivataan. Uudella paristolla hälytys kestää yleensä 250-400 tuntia!

 

En tiedä mitkä mahdolliset vuotokohteet pitäisi suojata ensisijaisesti. Missä vahinkoja tapahtuu eniten?

Finanssialan Keskusliiton FK:n 2013 tilaaman vuotoselvityksen mukaan lukumääräisesti eniten vuotoja tapahtuu viemäriputkistoissa esim. lavuaarinpoistoputket, kylmän käyttöveden pisteissä, astianpesukoneissa ja muissa vesikalusteissa. Yksistään astianpesukoneet aiheuttavat noin 200 vesivuotovahinkoa viikossa.

 

Voiko hälytysäänen katkaista?

Kyllä, katkaisemalla virta laitteesta ON/OFF -kytkimellä. Lue ohje laitteen mukana tulevasta käyttöoppaasta. Hälytyksen jälkeen muista aina kytkeä laite toimintaan laittamalla laite ON asentoon.

 

Mikä on paras paikka asentaa hälyttimen keskusyksikkö?

Keskusyksikkö tulee kiinnittää helposti käsille päästävään tilaan esimerkiksi pariston vaihtoa varten. Näitä ovat mm. allaskaapin tai muun kohteen seinät. Huomioi että sireenin ääni pitää kuulua.

 

Onko vuotovahinko todella vakava vaara ja kuinka usein niitä sattuu?

On, vuoto- ja kosteusvahinkoja tapahtuu rakennuksessa keskimäärin kerran viidessä vuodessa!

 

Onko mahdollista, että hälytin aiheuttaa virhehälytyksen?

Ei, hälytysääni kytkeytyy päälle vain jos vuototunnistin joutuu kosketuksiin veden kanssa tai todella voimakkaan vesihöyryn kanssa. Jos laite tai vuototunnistin särjetään mekaanisesti, voi virhehälytys olla mahdollinen.

 

Onko hälytin turvallinen, voiko sen asennuksen yhteydessä saada sähköiskun?

1PRO vuotohälytin toimii 9V jännitteellä, joten sähköiskun vaara ei ole. Käytettäessä lisävarusteena saatavaa 230V > 12V DC tasajännite -virtalähdettä, joka kytketään pistorasiaan, toimitaan samaan tapaan kuin esim. matkapuhelimen laturin kanssa. Laturi tulee asettaa niin, että se ei joudu kosketuksiin veden kanssa vuodon tapahtuessa!

 

Voiko vuototunnistimen korroosio aiheuttaa vikaa laitteen toiminnassa?

Vuototunnistimen metallijuotos on päällystetty ohuella kultakerroksella, joten hapettumista tai muuta korroosiota ei ilmene ja se toimii häiriöittä myös kosteissa ja likaisissa paikoissa ja on käyttöiältään lähes ikuinen.

 

Onko laite sähköteknisesti hyväksytty EU maissa?

Kyllä, laitteessa on E- ja CE -sertifikaatti. Lisäksi laite täyttää RoHS direktiivin vaatimukset, joka määrittelee haitallisten aineiden käytön EU:n alueella.

 

Onko hälytintä mahdollisuus testata toiminta varmuuden toteamiseksi?

Kyllä voit testata toimintakuntoisuuden painamalla testausnappia ON/OFF -kytkimen alla tai

kostuttamalla sormesi vedellä ja tarttumalla vuototunnistimeen; hälytysäänen voit katkaista kuivaamalla tunnistimen testauksen jälkeen. Muista laittaa laite aina ON asentoon. Toimenpide on täysin tuvallinen ja vaaraton.

 

Mistä voin hankkia 1PRO vuotohälyttimen?

Laitteen voi ostaa kaikista hyvin varustetuista rautakaupoista, kodinkone-elektroniikkaa myyvistä kaupoista ja marketeista. Samoin myös maahantuojalta Oy ONE-PRO Ab:lta mikäli omalta paikkakunnalta ei löydy kauppiasta. Suuremmat toimituserät taloyhtiöille sekä kiinteistöomistaja massoille olevan myynnin hoitaa maahantuoja ONE-PRO. Pyydä tarjous.

 

Onko mahdollista saada alennusta kotivakuutuksen vesivuoto kohtaan?

Vakuutusyhtiöt suhtautuvat suopeasti 1PRO vuotohälyttimen asennukseen ja käyttöön ja laite on vakuutusyhtiöiden keskusliiton FK:n hyväksymä. Tapauskohtaisesti ja vakuutusyhtiöstä riippuen kannattaa kysyä asiasta omalta vakuutusasianaiselta tai -mieheltä.

 

Haluaisin asentaa vuotosensorin ulos kokoomakaivoon, mutta kaivo on noin 35 metrin etäisyydellä talosta. Onko tämä mahdollista?

1PRO vuoto- ja kosteustunnistin voidaan asentaa ulkokaivoihin ja käyttää asennuksessa jopa 40-50 metrin pituista johtoa tunnistimen ja keskuslaitteen välillä.

 

Mitä muita kohteita vuotohälyttimellä voidaan suojata. Miten suojata kylpy- ja kodinhoitohuoneessa, kellarissa, kaivoissa sekä teknisissä tiloissa tapahtuvat vuodot ettei vesi pääse huoneistoon.  

1PRO vuoto- ja kosteustunnistimen keskusyksikköön voidaan myös yhdistää kaksi lähekkäin olevaa johtoa, joista on eriste kuorittu johdon päästä tai jopa pitkältä matkalta. Nämä johdot voidaan asentaa kynnyslistan alle tai pujottaa lattialämmityksen putkistoon tai laittaa kaivoon yms. paikkaan, niin ettei ne kosketa toisiaan ja ovat noin 0,5 – 2,0cm päässä toisistaan. Johdot voidaan kiinnittää liimalla tai mekaanisella kiinnikkeellä.

 

Jos päätämme taloyhtiön asukaskokouksessa, että kaikki asukkaat hankkivat 1PRO vuotohälyttimen, niin miten olisi parasta toimia?

Tällaisissa koko taloa koskevissa tapauksissa joissa tuotteita ostetaan paljon, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan laitteen valmistuttajaan ja maahantuojaan Oy ONE-PRO Ab. Tämä koskee myös taloyhtiön hallituksen päätöksellä tehtyä asuntohuoneistojen suojaamista vesivuotovahinkojen varalta.

 

Onko vuotohälyttimen hankkiminen ylipäätänsä tarpeellista tai järkevää, kun kotivakuutukseni kattaa myös vesivuotovahingot ja korvaa aiheutuneen vahingon?

Kyllä, vesivuotohälytin on yhtä tarpeellinen kuin lakisääteinen palohälytin.

Suomessa tapahtuu vuosittain arviolta noin 60 000 vesivuotovahinkoa, joista vakuutusyhtiöt maksavat korvauksia vain noin 36 000 tapauksessa. Aina korvaus ei kata koko vahinkoa, vaan vain osaa siitä. Kaikkiaan maksettavaksi tuli vuonna 2012 yli 157 miljoonaa euroa ja tämän päälle muut kulut. Lopuissa vahinkotapauksissa asukas on velvollinen maksamaan vahingosta aiheutuneet remonttikustannukset itse. Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton mukaan keskimääräinen vesivuotovahinko maksaa 4 300 – 4 500 euroa tapaukselta.

Jos vuoto on tapahtunut ns. hiljaisesti pidemmän aikavälin kuluessa aiheuttaen pahoja kosteus- ja homevaurioita asunnon seinä- ja lattiarakenteisiin tai aiheuttanut myös alakerran huoneistoon tai huoneeseen mittavia kosteus ja vesivahinkoja, korjauskustannukset saattavat nousta jopa muutamiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Huomioi, että yleensä mikään vakuutusyhtiö ei korvaa hitaasti tulleita vesivuotoja, vain nopeasti ja yllättävästi.

Vesivuodon aiheuttaman vahingon korjauksen ajaksi huoneiston asukkaat joutuvat usein muuttamaan tilapäisesti muualla. Kosteusvahingon laajuudesta riippuen korjaustyöt voivat kestää muutamista viikoista jopa useisiin kuukausiin, varsinkin huoneiston kuivaamiseen tarvittavan ajan takia.

 

Voiko 1PRO vuotohälyttimen asentaa myös muualle kuin asuntoon, vaikkapa veneeseen? Käytännössä laite voidaan asentaa kaikkiin kohteisiin, joissa vuotovaara on olemassa. Monet asentavat vuotohälyttimen lämminvesivaraajan alle, veden pääsulun läheisyyteen, kauko- ja keskuslämmitys laitteiston alle, kokoomakaivoon, kellariin, akvaarion alle, talon teknisiin tiloihin tai ihan mihin tahansa. Rajoitteena on lähinnä vain sensorin maksimi käyttölämpötila joka on noin 70-80C. 1PRO vuotohälyttimen keskusyksikön suositeltu käyttölämpötila on +2 oC – +40 oC.

 

Miten pitkään laitteen mukana tuleva paristo kestää, ennen kuin se pitää vaihtaa uuteen?

Parannetun virtapiirin ansiosta, laitteen mukana tuleva 9V alkaliparisto, tyyppi 6LF22 (neppariparisto), kestää yleensä noin 3 vuotta. Hälyttimeen voi hankkia myös 230V > 12V DC tasajännite virtalähteen, jolloin pariston vaihtoa ei tarvitse suorittaa. Silloin patteri toimii varavirtana.

 

Mittasin lavuaarin ja pesukoneen etäisyyden toisistaan, jotka aion suojata vuotohälyttimellä. Etäisyys on pitempi kuin kahden anturin johdot yhteensä. Pitääkö nyt hankkia kaksi hälytintä, vaikka laitteeseen voi kytkeä jopa kolme anturia.

Yksi 1PRO vuotohälytin riittää. Vuototunnistimen johdon voi pidentää haluttaessa mutta suositamme hankkimaan yhtenäisen pidemmän johdon. Kun johtoa jatketaan tai se vaihdetaan kokonaan uuteen, on varmistettava johdon virheetön eristys, liitoskohtien toimivuus ja niiden eristys, sekä testattava laite muutoksen jälkeen.

 

Tarvitsenko laitteen asennukseen ruuveja tai muita lisätarvikkeita.

Et tarvitse, kaikki asennukseen tarvittava on mukana pakkauksessa. Keskuslaitteen ja vuototunnistimen voit kiinnittää alustasta riippuen helposti liimatarralla ruuvikiinnityksen sijaan. Asennuksen ja pariston liitämisen jälkeen laite on heti toimintavalmis.

Vuotosensori suositetaan kiinnittää siinä olevilla tarroilla tai ruuveilla. Puhdista aina kiinnityspinta. Varo ettei ruuvi riko sensoria.

 

Onko laiteella takuuta ja miten pitää toimia jos se lakkaa toimimasta.

1PRO vuotohälyttimellä on 2 vuoden täystakuu. Laite on kuitenkin hyvin toimintavarma ja viallisten palautusten määrä on lähes olematon, alle 0,1% kaikista toimitetuista laitteista.

Jos hälyttimeen kuitenkin ilmenee vika, on otettava yhteyttä laitteen myyneeseen yritykseen asiakaspalvelun kautta. Muista säilyttää ostoskuitti huolellisesti.

 

Onko 1PRO hälytin kierrätyskelpoinen?

Kyllä, laite täyttää EU -direktiivin haitallisten aineiden käytöstä ja se voidaan kierrättää samoin kuin muut elektroniset laitteet. Sen on ROHS lyijyvapaa tuote.

 

Onko 1PRO hälyttimessä valmius GSM pohjautuvaan langattomaan hälytykseen, jolloin ilmoitus vahingosta tulee reaaliajassa matkapuhelimeen?

Kyllä, laite on mahdollista liittää helposti esimerkiksi META HOME GSM kodinturvajärjestelmään tai vaihtoehtoisesti muuhun murtohälyttimeen tai talotekniikan laitteistoon, jolloin hälytys tapahtuu puhelimitse järjestelmässä ennalta valittuihin numeroihin. Liittäminen on aina järjestelmäkohtainen.

 

Voiko 1PRO vuotohälyttimeen yhdistää erillisen sireenin tai vilkkuvalon?

Kyllä, hälyttimessä on NO ja NC potentiaalivapaat ulostulot erilliselle hälytyslaitteelle.

 

Olen kadottanut 1PRO vuotohälyttimen käyttöoppaan, mistä saa uuden?

Saat ladattua oppaan ja muuta tietoa laitteen toiminnasta 1PRO sivustolla www.vesivuoto.fi.

 

Hälytin hälyttää katkeamatta, vaikka mitään vuotoa ei ole tapahtunut. Missä vika?

Vuototunnistin on ehkä asetettu metallipinnalle tai tunnistinkaapelin päät koskettavat toisiaan.

 

Haluaisin liittää laitteeseen vilkkuvalon hälytyksen havaitsemiseksi ja asentaa valon taloni ulkoseinään, jolloin naapuri voi havaita vahingon ollessani esim. matkoilla. Onko se mahdollista?

Kyllä laiteeseen voidaan liittää erillinen vilkkuvalo, sekä myös lisäsireeni, jotka puolestaan voidaan asentaa asuinrakennuksen ulkoseinään jopa 50 metrin etäisyydelle itse keskuslaitteesta. Huomioi, että nämä lisälaitteet tarvitsevat oman virransyötön.

 

Löysin netistä samankaltaisia hälytinlaitteita, jotka ovat hinnaltaan hieman halvempia. Onko laitteissa eroja, vai mistä hinnanerot johtuvat?

Emme halua arvioida kilpailevia tuotteita suuntaan tai toiseen, mutta kansankielellä voidaan todeta, että halvin tuote ei välttämättä ole se paras tuote suunniteltuun tarkoitukseen.

Kun kyse on hälytyslaitteesta, on erityisesti huomioitava laitteen monivuotinen toimintavarmuus vahinkotapauksessa. 1PRO vuotohälyttimessä on erillinen sensori ja keskusyksikkö joka aina on kaukana vuotopaikasta. Samoin sen pariston kesto on 2-3 kertaa pidempi kuin muiden ja siinä on tehokas sireeni.

1PRO vuoto- ja kosteushälytin on Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton FK:n hyväksymä ja täyttää näin ollen korkealle asetetut laatu- ja toimintavarmuusvaatimukset. Laite täyttää myös EU:n alueella myytäviin elektronisiin laitteisiin asetetut normit ja säädökset. 1PRO vuoto- ja kosteushälytin on Oy ONE-PRO Ab:n toimesta Suomessa suunniteltu ja sen edistyksellinen keskusyksikön virtapiirikortti ja vuototunnistin, jossa on kullattu metallijuotos, on mallisuojattu. Laitteella on kahden vuoden täystakuu.

 

Mittavan vesivahingon kärsineenä ja itse maksaneena heitän kysymyksen. Miksi vuotohälyttimet eivät ole lakisääteisesti pakollisia kuten palohälyttimet?

Lakiasia voidaan saattaa harkintaan eduskunnassa yksittäisten politiikkojen ja kansanedustajien toimesta tai kansalaisaloitteen muodossa. Koska vuosittainen yhteiskunnallinen menetys on ylittänyt jo kaikkineen lähes 250 miljoonaa euroa ja kaksinkertaistunut 14 vuodessa, ja on näin ollen kansantaloudellisestikin tarkasteltuna jo merkittävää suuruus luokaa, on hyvin mahdollista, että asia tulee jossain vaiheessa eduskunnan käsittelyyn. Vesivuodot ja kosteusvahingot ja niistä aiheutuvat homevauriot ovat tällä hetkellä suurimpia korvauseriä vakuutusyhtiöille.

 

Voiko vuoto- ja kosteushälyttimellä ennaltaehkäistä homekasvuston muodostumista?

Homevauriot ja niistä aiheutuvat vaaralliset terveyshaitat syntyvät usein ns. hiljaisen vuodon seurauksena, varsinkin astianpesukoneen tai viemärin likaveden aiheuttamia jossa vuoto tapahtuu pitkällä aikavälillä ja kohteesta riippuen vesikalustetta, esim. astiapesukonetta käytettäessä. Nämä vuotovahingot ovat kaikkein vaikeimmin havaittavissa ilman asianmukaista hälytintä.

 

Vuotohälytin ja miksi? Pyritäänkö laitteen markkinoinnissa luomaan kuluttajille vain pelkkää mielikuvaa vahingosta, joka ei todennäköisesti koskaan satu kohdalle. Maalaamaan niin sanotusti pirua seinälle, jotta laite saadaan myydyksi?

Suomessa tapahtuu arviolta noin 60.000 vuotoa vuosittain. Tämä tekee 10 vuodessa noin 600.000 vahinkoa. Tilastollisesti tarkasteltuna rakennuksissa tapahtuu vesivahinko kerran viidessä vuodessa.

Korvattavia vahinkoja (lähde: Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton vuotovahinkoselvitys 2012-2013) oli vuonna 2012 noin 36 000 kappaletta vuodessa. Laskennallisesti vakuutusyhtiöt korvasivat päivittäin noin 430 000 € noin sadasta vuotovahingosta. Vakuutusyhtiöt korvaavat vain noin 60% kaikista vahingoista, loput vahingoista, eli 40% kaikista tapauksista joutuu maksamaan asukas itse! Korvausmaksu saattaa pahimmissa tapauksissa nousta useisiin tuhansiin euroihin, jopa kymmeniin tuhansiin. Joskus jopa satoja tuhansia euroja on jäänyt asukkaan maksettavaksi.

 

Taloyhtiön hallitus on esittänyt vuotohälyttimen hankkimista ja asennusta kaikkiin asuntoihin. Onko kyse turhasta hankkeesta?

Kyse ei ole turhasta hankkeesta, vaan ennakoivasta ja tarpeellisesta asunto-osakeyhtiön huolenpidosta ja asumisturvallisuuden lisäämisestä. Vesivuodon sattuessa kaikki asunto-osakeyhtiön osakkaat voivat joutua osallisiksi vahingon korvaukseen.

1PRO vuoto- ja kosteus hälyttimen asentaminen ammattimaisen yhteistyökumppanin toimesta sisältää asennuksen lisäksi 27 kohdan tarkastus- ja raportointipalvelun, jolloin kaikkien asuntojen tila vesivuotoriskien osalta kartoitetaan ja korjausehdotukset sekä huomautukset ilmoitetaan asunnon omistajalle, taloyhtiölle ja isännöitsijälle.

Kokonaiskustannus 5 vuoden kuoletusajalla on vain noin 1,75 – 2,16€ kuukaudessa kohdetta kohti. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt antavat maksuetuja kiinteistö- ja kotivakuutuksesta jolloin lopullinen kustannus voi olla jo 5-6 vuoden kuluttua 0€ jonka jälkeen laite alkaa tuottamaan, lisääntyneen asumisturvallisuuden lisäksi.