Vesivahinko voi muuttaa elämäsi

Terveys- ja homehaitat

Home toimii luonnossa oleellisena hajottajana, mutta on kotona ja rakennuksissa ei-toivottu vieras

Vesi- ja kosteusvauriot synnyttävät usein homekasvustoa, joka aiheuttaa suuren riskin sairastua vakavasti erilaisiin hengitystieinfektioihin ja muihin vakaviin terveydellisiin ongelmiin. Home- ja itiökasvusto voi kasvaa jo muutamassa viikossa, leviten sitten nopeasti ympärillä oleviin rakenteisiin, kuten seiniin, eristeisiin ja lattioiden runkorakenteisiin. Sieltä home leviää nopeasti myös huoneisiin ja ilmanvaihtoon.

Home oireet ovat yksilöllisiä

Ihmiset reagoivat huoneiston sisäilman homepölyyn eri tavoin, toiset lievemmin ja toiset vahvemmin. Tyypillisiä homeen aiheuttamia ensimmäisiä oireita ovat muun muassa ihon ärsytys, erilaiset hengitystieoireet ja kuumeilu. Jatkuva ja pitkäaikainen homeelle altistuminen aiheuttaa sairauksia ja voi laukaista loppuelämäksi vakavan astman tai allergian. Oireita on kuitenkin monenlaisia, sillä kuten todettu, ne vaikuttavat jokaiseen yksilöllisesti.

Lapset ja vanhukset ovat riskiryhmää

Yksi suurimmista homesairauksista kärsivistä ryhmistä on lapset, jotka altistuvat vaaralliselle homeelle tärkeimmässä kasvuvaiheessa. Lapset ovat homeelle tavallista herkempiä, sillä heidän vastustuskykynsä ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt. Toinen suuri riskiryhmä on vanhukset, jotka lasten tavoin oleskelevat suuren osan ajasta sisätiloissa ja omaavat heikon vastustuskyvyn. On silti huomioitavaa, että home saattaa aiheuttaa sairauksia jokaiselle iästä tai terveydentilasta riippumatta.

Saneerauksen ja homeongelman puhdistamisen jälkeen home oireet yleensä helpottavat nopeallakin aikavälillä. Joillakin homeen aiheuttamat oireet saattavat kuitenkin jatkua jopa vuosia.