Vesivahinko voi muuttaa elämäsi

Vesivahingot lisääntyvät 25% vuodessa

Astianpesukone on suuri vesivahinkojen aiheuttaja

Vakuutusyhtiöiden vuotovahingoista aiheutuneet korvausmäärät ovat kasvaneet viime vuosina lähes 25 %. Tästä syystä asialle on tehtävä jotain.

Vuotovahinkojen kasvuun vaikuttaa muun muassa astianpesukoneiden kasvava lukumäärä ja käyttö. Vanhoissa astianpesukoneissa esiintyy usein teknisiä vikahäiriöitä tai letkujen tulo- ja likavesijohtojen vuotoa, jolloin vastuu on omistajalla. Myös laitteiden asennuksissa on nykyään tapana käyttää ns. halvempaa työvoimaa, jonka seurauksena putkistojen liitokset eivät välttämättä ole aivan 100% pitäviä. Keittiön pesualtaat ja niiden putkistot ovat myös todella yleisiä, sillä ne vuotavat keskimäärin 1-2 kertaa kymmenen vuoden aikana.

Pitkään jatkunut salakavala vuoto tai törkeä/tahallinen huolimattomuus, jossa vesijohto on esimerkiksi jätetty paineelliseksi, vähentävät vakuutusyhtiön korvausvastuuta tai poistaa sen jopa kokonaan.

Kerrostaloissa yksi vesivuoto voi maksaa useita kymmeniä-, jopa satoja tuhansia euroja. Kerrostalojen kaikista vahingoista jopa 65 % muodostuu vuotovahingoista. Vuotovahinkojen osuus kiinteistövakuutuksien korvausmenoista on suurin, yli 60 % kokonaiskorvauksista.

Huolimattomuus vähentää saatuja korvauksiavesivahinko-kuivaus

Korvauksen vähäisyys yllättää monesti korvauksen saajan. Ikävähennys kiinteistön laitteista, pinnoitteista, kalusteista ja omaisuudesta on yleensä jotain -3 % ja -8 % väliltä yhtä vuotta kohden. Esimerkiksi kymmenen vuotta vanhoista kalusteista ja pinnoista korvattaisiin siis mahdollisesti vain 20%. Vesivuototapauksissa koti- tai yritysvakuutuksen ikävähennys asukkaan tai yrityksen tuhoutuneista tavaroista ja laitteista voi olla jopa  -25 % vuodessa. Jos vuoto on hitaasti tapahtunut tai se johtuu välinpitämättömyydestä tai huolimattomuudesta, voidaan korvaussummaa vähentää tai evätä se kokonaan. Laajakaan kiinteistö- tai kotivakuutuskaan ei korvaa esimerkiksi vähitellen tapahtuneita vuotoja tai kosteusvahinkoa, eikä normaalista laitteistoiden tai putkiston ikääntymisestä ja kulumisesta aiheutuneita vahinkoja.

Huomioitavaa on, ettei asuntoyhtiön kiinteistövakuutus korvaa asukkaan irtaimistoa tai muita asukkaille vuodosta aiheutuvia lisäkuluja tai vaivaa. Esimerkiksi remontin aikainen muutto, matkustelu tai muu sijaisasuminen, sekä omaisuusvahingot, omavastuu ja isännöitsijälle aiheutunut turha työ, kasvattavat jo entuudestaan suuria kustannuksia huomattavasti.